Egyensúly

harmonia.jpg

Akkor fogsz teljes életet élni, ha megtalálod a testi, lelki egyensúlyod. Ahhoz, hogy boldog, szabad embernek érezd magad, szükséged van arra, hogy kiegyensúlyozott légy. És hol kell keresni az egyensúlyt?


A testedben!


Nem véletlenül ezzel kezdtem. Földi léted fizikai megjelenése a tested. Ha olyan testben élsz, amiben nem érzed jól magad, nem fogod a lelki békédet meglelni. Ehhez az kell, hogy tudatosan fogadd el magad. Fogadd el, hogy ebben a pillanatban így nézel ki. Ha nem tetszik, akkor változtass. Igen, dolgozz azon, hogy a tükörben tetszen neked, amit látsz, hisz önmagad számára kell megfelelned.
Sportolj! Találd meg az egyensúlyt a fizikai aktivitásodban.

Szükséged van erőedzésre: hetente legalább kettő alkalommal, valamint legalább egy pörgős, állóképességi edzésre, ahol átléped a saját határaidat. Nem leküzdened kell magad, hanem napról napra túlszárnyalnod! Minden edzéseden törekedj arra, hogy a tegnapi énednél erősebb legyél. Eggyel több ismétlés, ugyanannyi ismétlés kevesebb sorozatból, vagy tökéletesebb formával.  Figyelj a regenerálódásra, pihend ki magad. Ha nem vagy élsportoló, hozzávetőlegesen annyi napot tölts pihenéssel, amennyit edzéssel, ezzel csökkented a túlterheléses sérülések kockázatát. Vagy pont az ellenkezője. Eddz minden nap, gyakorold az erődet, de ne merülj ki az edzések alkalmával. Ez nagyon oldschool módszer. Eddz okosan. Találj olyan módszert, amit hosszú időn keresztül tudsz követni, hogy lásd a fejlődésed. Ha minden nap más-más gyakorlatokkal gyilkolod magad, nem tudod, hogy fejlődtél-e egyáltalán.

Én most ezt követem:
1. Kettlebell felrántás és nyomás.
2. Kettlebell guggolás.
3. Húzódzkodás.
A cél, hogy nagyobb súllyal képes legyek szabályos végrehajtásra és ugyanazzal a súllyal több szabályos végrehajtásra. A terhelést, az edzés hosszát, a végrehajtott ismétlésszámot változtatom. A húzódzkodásnál a célom a több ismétlés.
Mellette ugrálókötelezem. Ezt a programot követem néhány hónapja. Működik, erősödök.


A táplálkozásban!


Azt szokták mondani, hogy a táplálékkiegészítők nem helyettesítik a változatos, vegyes étrendet. Igaz. Egyél minden hasznosat, de őrizd meg az arányokat! Néha nassolj! Ne éhezz, és ne zabáld tele magad! Egyél főtt ételt, meg nyers ételeket is! Mindenféle húsokat, szárnyast, vörös húsokat, halakat! A nehéz ételeket könnyű zöldségekkel ellensúlyozd!

Rendszeresen étkezz! Nekem bejött az időben korlátozott étkezés. Ennek lényege, hogy a nap egyik felében nem eszem. Hagyom, hogy a szervezetem fel tudja dolgozni a bevitt táplálékot, és egy kicsit az emésztőrendszer tudjon pihenni.

Szedj vitaminokat, mert manapság az ételeink nem tartalmaznak annyi vitamint, ami fedezné a szükségleteidet! Nézd meg, hogy mit tartalmaznak a vitaminok, mi a hordozóanyag, miből van a kapszula! 

Figyelj a folyadékbevitelre, ne száradj ki! Tudod, legalább 2 liter naponta! 

Néha böjtölj! Engedd a szervezetnek egy kicsit tisztítani magát. Erre évente néhányszor szükség van. Nem túl hosszú időre, de egy rövidebb 1-2 napos teljes böjtre, vagy egy kicsit hosszabb "tisztításra" érdemes szakítani időt. Ha a hogyan érdekel, írj, és részletesen elmagyarázom, személyre szabottan!

Az időbeosztásodban!

A kiegyensúlyozott életvitel azt jelenti, hogy azokra a dolgokra, amik számodra  fontosak, vagy annak kellene lenniük, de eddig nem törődtél velük, megfelelő minőségű időt szentelsz. Azért a minőséget emelem ki, mert ha például a gyerekeidre szánt időben nem rájuk koncentrálsz, hanem valami másra, akkor én azt elvesztegetett perceknek nevezem. 

Szóval időbeosztás. Nem elég, ha a munkahelyeden tökéletesen teljesítesz, de a saját életed romokban hever. Próbálj mindig fontossági sorrendet felállítani, ne keverd össze a fókuszpontokat. Ha már végeztél a napi munkáddal, akkor a figyelmedet valami teljesen másra öszpontosítsad! Ilyenkor nagy szolgálatot tehet egy kis fizikai aktivitás, legyen szó kert ásásról, vagy bármilyen sporttevékenységről. A fáradt elmét sporttal a legkönnyebb felfrissíteni. Szóval legyen szétválasztva a munka és a privát életed.

Szánj időt arra, hogy beszélgess! Ha soha nem osztod meg a gondolataidat senkivel, be fogsz csavarodni előbb-utóbb. A szeretteid akkor fogják érezni, hogy igazán mellettük vagy, ha működik közöttetek a kommunikáció. A gyereknek fontos, hogy elmondhassa, hogy mi történt vele az iskolában, oviban, még akkor is, ha szerinted nem az. Kérdezd meg a társadtól, hogy milyen napja volt, és figyelmesen hallgasd is végig! 

Ugyanakkor magadra is kell időt spórolnod, mert saját magadat nem hanyagolhatod el! Ha nincs egyetlen perc sem, amikor azt csinálod, amit szeretnél, le fogsz merülni. Kell valami, ami feltölt. Bármi, ami csak a tiéd. Hallgass zenét, olvass könyvet, sétálj! Mindegy, a lényeg, hogy feltöltődj. Nekem a sport ilyen. Nem kell több egy óránál, de fontos, hogy semmi másra nem figyelek ilyenkor. Szól a zene, de az csak ahhoz kell, hogy elszigeteljem a külvilágot. A mozgás picit lekapcsolja az agyam. Ezzel töltöm fel a mentális elemeimet. Ha eddig nem gondolkodtál ezen, akkor itt az ideje. Találj magadnak valami elfoglaltságot, ami csak a tiéd, amiben teljesen el tudsz lazulni! 

Ezzel az írással arra akarlak ösztönözni, hogy figyelj a saját magad jelzéseire! Találd meg a saját egyensúlyi állapotodat, és ne hagyd, hogy kimozdítsanak belőle! Légy határozottan a magad barátja, akard magad jól érezni, keresd a harmóniát! Ha megtalálod, minden reggeled jól indul majd. Élj gondolkodva, élj erőből! Ez a lényege az életmódváltásnak.

Legközelebb hozok nektek egy baromi egyszerű, nagyon hatásos edzésmódszert, amivel erősödhettek, építhettek izmot, fogyhattok, felhúzhatjátok a konditokat!

Egészségetekre!